lördag 4 februari 2017

G-lägret - del 1

Läger är en stor del av den militäriska utbildningen, och g-lägret, dvs grundlägret är det första lägret man har som rekryt. Det är då du lär dig grunderna, hur man sätter upp ett tält, hur men tänder en kamin och hur man absolut inte tänder en kamin.

Man äter naturligtvis också alla sina måltider ute i skogen, batamat så att säga. På morgonen vet du att det är gröt de serverar, så du vet vad du sätter i munnen fast det är mörkt ute, lunchen sker i daggsljus, medan middagen alltid är ett mysterium. Du vet att du alltid bara behöver använda en sked till alla måltider, fast det inte skulle vara soppa, men du vet vad du äter först när du stoppar skeden i munnen, om ens då.  Det som också är viktigt under måltider är att man äter i luftskydd, dv. en-två pers per träd. På så sätt syns inte alla soldater i en klunga om fienden skulle råka flyga ovanför oss under mattider.

Och fast det ibland kändes frustrerande att inte se någonting, så är det förbjudet att använda ficklampa, bara av den orsaken att det syns helt otroligt bra, både med bara ögat och ännu bättre med redskap. Samma sak gäller ljud användning, det känns som om man inte pratar så högt, men sitter det någon i skogen som spanar efter dig så har den en stor fördel ifall du pratar med vanlig volym.

När natten kommer och det är sovdags kryper alla förutom en in i tältet, en måste alltså alltid vara närpostvakt, gå runt tältet och se till att det inte kommer obehöriga till platsen. Och eftersom det är mörkt så kan man inte alltid veta ifall personen är obehörig eller inte så vi hade alltså ett tvådelat lösenord, vakten frågar lösen, den andra personen svarar med den ena delan och vakten svarar med den andra delen. På så sätt vet man också ifall vakten faktiskt är en av de egna. Närpostvakten måste också se till att det finns eld i kaminen, och i vintertider ska kaminen helst vara röd, och det betyder att man fyller på ved varje 5-10 minuter. Ifall kaminen slocknar och chefen vaknar så kan det i värsta fall betyda att han beordrar "irti" vilket betyder att man tar ner tältet och sätter upp det igen. Kanske 5 meter söderut, ifall det skulle vara varmare där? Och att sätta uppp och ta ner tältet betyder inte bara själva tältet, utan också maskeringen av det, som är en hel process i sig.

Men trots alla regler och procedurer så tycker jag att jag trivdes.




Mer om lägret kan ni läsa i nästa del

Ha det bra!

-IMF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar