söndag 29 januari 2017

Skyddsmask övningen

Hela tiden lär vi oss viktiga saker en krigare måste kunna. Ibland är de mer fysiska och ibland är det mindre fysiska. Nyligen så stod det skyddsmask på scemat.

Tänk dig att du är i en bastu. Men det finns ingen lava att sitta på. Det är heller inte varmt och du visar absolut ingen hud för du är påklädd i en regnrock och regnbyxor med ett par vintergummistövlar. På ditt huvud har du inte bara din spända huva utan också din hjälm, och ditt ansikte täcks av en skyddsmask som skyddar dig ifrån att få tårgas i dit ansikte, då det inte mera är en bastu, utan en container fylld av gas. Och på det här sättet vet du ifall din skyddsmask är tät eller inte.

Var inte oroliga, skulle min mask inte ha varit tät så skulle bara mina ögon ha tårats och ansiktet börjat klia, eftersom vi gör övningen för att prova våra skyddsmasker och inte för att ta livet av beväringarna. Men visst kittlade det lite i magen när man går in i en mörk container och ser på när utbildaren börjar gasa. Och efteråt fick vi förstås lära oss hur man tvättar av sig all gas, så man inte går omkring med tårgas på sina kläder, och efter övningen hade vi välförtjänt självvård, d.v.s. dusch och ännu en extra avsköljning av skyddsmasken.

Orsaken varför det heter skyddsmask och inte gasmask är att masken inte bara skyddar dig från gaser och orenheter som t.ex. radioaktivt damm i luften, utan också ditt ansikte från värmestrålningar. Kommer det ett alarm så är masken det första du sätter på och det sista du tar av dig. vid en varning sätter man först skyddsutrustnigen på sig och masken först vid varning, detta för att det kan gå timmar efter varningen före den egentliga faran kommer och det skulle vara onödigt att sitta där med förminskat syreintag såpass länge.

Det är intressant och lärorikt, och varje dag så känns det mer och mer som ett andra hem

Nå imorgon sätts allting på spel då det gäller att göra sig redo och marschera mot det första lägret.

Ha det bra!

-IMF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar